Portret van een Violiste

“Portret van een violiste”

Een levendig en toegankelijk klassiek concert met viool en piano door Marieke de Bruijn en David Herman.  Prachtige muziek is te horen van onder meer Ludwig van Beethoven, Johannes Brahms, Henriette Bosmans, Claude Debussy en de recent ontdekte Rosy Wertheim.

Violiste Marieke de Bruijn vertelt het levensverhaal van de violiste Mili Herman(1901-1991). Zij speelt samen met pianist David Herman stukken uit het begin van de 20ste eeuw, en muziek die deze violiste gespeeld heeft die tekenend zijn voor haar tijd en leven. Ook de portretten en vele brieven van de kunstenaars die haar portretteerden komen aan bod bij dit concert.

In 1916 of ’17 reist een beeldschoon meisje van Hongarije naar Nederland, een neutrale haven in het door oorlog geteisterde Europa. Ze is een getalenteerd violiste, met onder haar leermeesters grootheden als de Hongaar Jenö Hubay en de Duitser Carl Flesch. Ook al komt ze uit een gegoede familie, zij ziet er niet tegen op om van haar muziek te gaan leven – als ze maar weg is van thuis. In Domburg wonen haar oom en tante, allebei kunstenaars, en dat is een goede uitvalsbasis.

Zo begint het verhaal van Mili Herman, een kleine triomftocht eigenlijk: ze geeft recitals in verschillende landen, ze verkeert in society-kringen in Amsterdam en Berlijn, en wordt geportretteerd door kunstenaars uit de omgeving van haar oom en tante. Meermalen bijvoorbeeld door Jan Toorop, die haar lange brieven schrijft. Isaac Israëls, dol op vrouwelijk schoon (en 36 jaar ouder dan zij), zegt te hopen dat zij nog even niet met een ander in het huwelijksbootje stapt – hij heeft een grammofoon, en wil zo graag nog met haar dansen…

Over deze voorstelling: