OVER ONS

Over het Arto Theater

Het leukste theater van Zuid-Holland is een klein, gezellig, intiem en persoonlijk theater waar zowel het publiek als de artiesten zich thuis voelen.

Cabaret, muziek, toneel, muziektheater, kindervoorstellingen, film en exposities, het is allemaal te vinden in dit theater, een voormalig kerkje, midden in het centrum van Schoonhoven.

Veel grote namen betraden hier al eens de bùhne  en velen zullen hen nog volgen. Artiesten als o.a. Youp van´t Hek, Jochem Meyer en Klaas van der Eerden dragen het Arto Theater inmiddels een warm hart toe en bewaren goede herinneringen aan het theater.

Na de voorstelling kan men in het theatercafé nog even gezellig en ongedwongen met de artiesten iets drinken…

Het Arto Theater Schoonhoven biedt plaats aan circa 80 bezoekers, waardoor u, op de voorste of achterste rij, altijd 1ste rang zit. Een team van vrijwilligers verzorgt alle activiteiten in het theater, zoals voorstellingen, films, verhuur en alles daaromheen.

Door de bijdrage van onze vrienden, sponsoren en gemeentelijke subsidie kan het Arto Theater jaarlijks een mooi programma aanbieden.

Geschiedenis van het Theater

Het Arto Theater in Het Klooster. In dit straatje staat een kerkje dat we nu kennen als het Arto Theater.

In 1888 werd dit kerkje in gebruik genomen tot het in 1926 overbodig werd. Het pand werd daarna gebruikt als gymnastiekzaal, gaarkeuken en opslagruimte van de zilverfabriek van Hooijkaas. Midden jaren tachtig kwam het pand te koop.

De toneelvereniging Arto Post Laboro, opgericht in 1934 was al jaren op zoek naar een eigen betaalbaar onderkomen. Zij hadden voor dit doeleinde de Stichting Arto Post Laboro opgericht. Later werd deze naam veranderd in Stichting Mini Theater, om verwarring met de naam van de toneelvereniging te voorkomen. Onder leiding van voorzitter Pieter Bom werd er gezocht naar een ruimte waar men kon repeteren en voorstellingen kon geven. Het oog viel op het Kloosterkerkje.

Archiefbeeld via inschoonhoven.nl
1 maart 1988 werd de transportakte getekend worden. Het kerkje, wat nog omgetoverd moest worden tot theater werd onmiddellijk in gebruik genomen met het geven van benefietvoorstellingen tijdens het Open Huis op 26 maart 1988. Daarna brak er een periode van hard werken aan. Een 30 tal vrijwilligers had zich aangemeld om door zelfwerkzaamheid het plan financieël haalbaar te maken. Een kleine honderd jaar na de bouw op 26 november 1988 werd het in gebruik genomen als concert-, film- en theaterzaal en tot op de dag van vandaag biedt het Arto Theater een programma vol cultuur en vermaak!